Dr. Szász János – A vályogtól a panelig

Időszaki kiállítás 2022.07.22-2022.09.10.

dr. Szász János (Pécs, 1925-2005) fotóművész hagyatéka a művész halála utána került napvilágra a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően. Életmű-kiállítások következtek: London, Stuttgart, Bécs, Új-Delhi, Berlin, Pécs, Budapest majd a világ két kiemelkedő fotógalériája, a san franciscói Robert Koch Gallery, illetve a londoni Eric Franck Fine Arts kezdett foglalkozni a művész képeivel.

A hagyaték képei ezután bemutatkoztak egyéni kiállításokon: Londonban (HotShoe Gallery – Kerekes Gáborral), Berlinben (Galerie Hiltwasky, Photokunst Johanna Breede), San Franciscoban (Robert Koch Gallery), illetve csoportos tárlatokon: Paris Photo, AIPAD Photography Show, Classic Photographs LA, Armory Fair New York. Szász további komoly sikereket ért el a világ számos neves aukciósházában: a Sotheby’s, Bonham’s, Lempertz, Villa Grisebach és Dorotheum aukciós programjába befogadott és sikerrel értékesített Szász-képeket.
Írt róla a L’Oeil de la Photographie, Németország legrégebbi művészeti magazinja, a Weltkunst, Collectordaily.com, a San Francisco Chronicle és a Wall Street Magazine. Fotói megtalálhatók a kecskeméti Fotográfiai Múzeum, a Spilman Center of Photography (Tel Aviv) és a MAST Collection gyűjteményeiben (Milánó) és számos neves itthoni és külföldi magángyűjteményben.
***
Most, pár év szünet után érkezett el az idő, hogy az életmű első átfogó retrospektív tárlatát megrendezzük – azzal a céllal, hogy a nyugati, elsősorban piaci alapú bemutatkozások után hazai és közép-kelet-európai közintézményekben mutassuk be az életművet.
Az életmű minden tematikáját és korszakát felívelő 150 db. fotográfia eddig páratlan betekintést nyújt a művész világába, új színekkel (vagy, mivel fekete-fehér fotókról van szó: új tónusokkal) gazdagítja a róla kialakított képet.
Külön öröm és megtiszteltetés, hogy a Kepes Intézet ad otthont kiállításunknak, és az, hogy Kincses Károly végzi a kurátori feladatokat.
A kiálíltás a Nemzeti Kulturális Alap és az East of Eden Gallery támogatásával kerül megrendezésre – támogatásukat köszönjük!
A kiállítás 2022 július 22 és szeptember 10 között látogatható, kedd-szombat 10:00 és 18:00 óra között. 

Cím: Kepes Intézet – Kortárs Művészeti Központ, 3300 Eger, Széchenyi István utca 16.