Egy-öltés

Kepes György hatása a kortárs magyar textilművészetben

Időszaki kiállítás 2020.05.28. – 2020.08.30

Felhívást tettünk közzé Kepes György művei által ihletett, szellemiségéhez kapcsolható öltözékek, öltözék-kiegészítők, tértextilek és ékszerek megalkotására. Íme, a kepesi sokszínűséget tükröző eredmények!

Kepes György számtalan műfajban, sokféle technikával dolgozott. Saját és intézete kutatásai, kísérletezései új anyagok létrehozását és a meglevők újszerű felhasználását tették lehetővé. De milyen lehet a kepesi gondolkodás textilben, öltözékben, öltözék-kiegészítőben?

A felhívásra beérkezett alkotások tükrözik azt a sokoldalúságot, kreativitást, kísérletező, újító szándékot, a világ aktuális problémáira történő érzékeny reagálást, ami Kepes Györgyöt jellemezte.

Van közöttük a fény, a látás, a láthatatlan láttatása kérdésére, annak tudományos megközelítésére reflektáló alkotás, különleges-innovatív anyagok, technikákat használó mellett olyan, amelynek szándéka a világ gazdagságának megmutatása vagy éppen a környezettudatosság fontosságának hangsúlyozása. A műfaj sajátosságának megfelelően az alkotók és a kiállítást gondozó kurátorok is nők, így a női szempontú megközelítés hangsúlyosan jelenik meg a tárlaton. A holisztikus szemléletű, a kepesi szemlélettel rokon, a tudatosságot és természeti és társadalmi jelenségek összefüggéseit kiemelő és az újat, a naprakészt, az érvényest megmutatni szándékozó kiállítást divatbemutató és katalógus is kíséri.

A kiállítás kurátorai: Bulla Márta és Dr. Lipp Mónika Mária.

A kiállító művészek: Ágoston Stefánia, Bányász Judit, Bein Klára, Bezsenyiné Vidák Anna, Bulla Márta, Csanák Edit, Domokos Dóra, Erdős Júlia, Fűzi Réka, Golarits Erzsébet, Gyöngy Enikő, Hernády Barbara, Hernády Kinga, Horvát Ildikó, Kis Iringó, Lévai Nóra, Lőrinc V. Gabi, Lőrincz Lili Hanna , Miklós Judit, Mileji Claudia, Mitter Anna Róza, Nagy Judit, Páll Katalin Anna, Rémiás Szilvia Zita, Réti Ágnes, Ruttka Andrea, Sápi Judit, Segesdi Bori, Somody Beáta, Söptei Eszter, Szabó Kitti, Sziráki Katalin, Szirják Edit, Szűcs Blanka, Tóth Lívia,  Varró Gabi,  Vigh Krisztina, Vinkler Zsuzsi, Virányi Elvira.

A kiállításról megjelent tudósítás: https://kultura.hu/egy-oltes-iparmuveszeti-kiallitas-nyilt-a-kepes-kozpontban/.

2020.05.28. – 2020.08.30.