Hopplá hopp!

A cirkusz világa művészek szemével

Időszaki kiállítás 2022.03.12.-2022.05.31.

Minden eddiginél nagyobb szükségünk van a cirkuszra, mert az élő. Nincs második felvétel. (Richard van Orman)

Richard van Orman, a híres Hodgini- (Hodges) cirkuszdinasztia sarja, jól ismerte a cirkuszt – azt is mondhatjuk, a manézsban nőtt fel, édesanyja híres műlovarnő volt,  együtt élt a cirkusz művészeivel, bejáratos lehetett a próbákra, az előadásokra, látta hogyan születik a mindennapos, kemény, sokszor megerőltető munkából, gyakorlásból a cirkuszi lámpák fényében a közönség számára oly könnyed, légies mozdulat, amelyben mégis benne van a csoda – az a képesség, amely felül-/átemeli az artistát azokon az emberi (fizikai, lelki, szellemi) határokon, amelyekkel a mindennapokban a cirkusz közönsége találkozik.

Mit látnak, mit éreznek meg ebből azok a művészek, akiket alkotásra ihlet a cirkusz csodája? Azok, akik az egri Kepes Intézet 2022. március 11-én nyíló kiállításán szerepelnek. Rippl-Rónai József, Aba Novák Vilmos, Bortnyik Sándor, Scheiber Hugó, Márffy Ödön, Vaszary János, Szabó Vladimir, Vasarely Viktor, Tóth Menyhért, Derkovits Gyula, Korniss Dezső, Ferenczy Károly, Biai-Föglein István, Tandori Dezső, Sipos László, Galambos Tamás, Gábor Marianne, Gyémánt László, Schéner Mihály, Fehér László, ef Zámbó István, Pauer Gyula, Péreli Zsuzsa, Harasztÿ István („Édeske”) vagy a legfiatalabbak közül Labrosse Dániel. Hosszan folytathatnánk még a kiállítóművészek névsorát, melyben egyaránt ott szerepelnek a magyar művészet nagyjai és a pályájuk elején álló fiatal tehetségei. Helyet kaptak a galériában a kiállítást szakmai támogatásával és kicsiket és nagyokat egyaránt magával ragadó múzeumpedagógiai programjaival támogató Magyar Cirkuszművészeti Múzeum gyűjteményének válogatott darabjai is. Mint a „Fel a fejjel” című filmből kölcsönzött címe („Hopplá hopp!”) is jelzi a kiállítás a képzőművészet remekművein túl, felvillantja többek között a magyar filmművészet cirkusztárgyú remekeit is.

A Kepes Intézet, nagyszabású kiállításán körképet kíván adni a magyar művészet cirkusz-ihlette alkotásaiból, a legnagyobb magyar művészek ikonikussá vált művei mellett ízelítőt adva a kortárs művészek témában született alkotásaiból.

 

Bardi Terézia Anna